Hij zou voor de 50e keer verreden worden, maar ook hier zetten de Coronamaatregelen voor een streep door de rekening. Abandon voor de Lus van Roden, een van de bekendste wielercriterium van Noord-Nederland. Dit jaar wordt er geen naam toegevoegd aan het rijtje illustere Lus-winnaars met onder andere Erik Dekker, Johnny Hoogerland en Tom Jelte Slagter. En dit jaar zal het ook niet tot in de late uurtjes onrustig blijven op de sfeervolle terrassen van de horecagelegenheden op de Brink in Roden. Of toch wel?

De Lus van Roden Live

Dat de Vereniging voor Volksvermaken Roden ook in de Corona maanden haar uiterste best doet om het volk te blijven vermaken bleek wel tijdens het weekeinde van hemelvaart, in Roden beter bekend als Kleintje Rodermarkt. Met hun eigen versie van het Rodermarktlied gingen ze viral in Roden en omstreken. ‘Wij kijken als Volksvermaken altijd naar wat er wél kan in plaats van wat er niet kan, en zo kwamen we op het idee van De Lus van Roden live’, vertelt voorzitter Lammert Kalfsbeek enthousiast.

Virtuele Lus

Tijdens de Lus van Roden Live strijden acht prominenten in de virtuele wereld van Zwift om de zoenen van de rondemiss. ‘Maar de mensen kunnen thuis ook meedoen’, zegt Kalfsbeek, die zelf ook op de fiets stapt. ‘Iedereen die het leuk lijkt kan zijn Zwift account koppelen aan het account van de Lus van Roden en zo een poging doen om geschiedenis te schrijven als de eerste virtuele Lus winnaar. De virtuele lus wordt gefietst over een afstand van “maar” 50 kilometer in plaats van de gebruikelijke 100 kilometer waar de Lus normaal voor staat. ‘Het moet natuurlijk wel leuk blijven’, vindt Kalfsbeek.

Avondvullende show

Ook voor de niet-wielerliefhebber is de Lus van Roden Live zeker het kijken waard. ‘De Lus van Roden is er voor iedereen: de wielerliefhebber en de gezelligheidsmensen. Dat maakt de Lus van Roden uniek en diezelfde unieke sfeer brengen we terug in De Lus van Roden Live’, zegt Kalfsbeek. Met de online pubquiz LUS1.0 en leuke gasten aan de stamtafel van het wielercafé belooft het een spraakmakende en avondvullende show te worden die begint en eindigt met een set van DJ SonicNoise uit Roden. Thuisblijven is niet eens nodig, want de Lus van Roden Live is ook te volgen op de terrassen van de horecagelegenheden op de Brink in Roden. En mogelijk blijft het daar dan toch nog tot in de late uurtje onrustig.

Velodroom

De Lus van Roden Live wordt live uitgezonden vanuit de gloednieuwe Velodroom (voorheen BikeLife) in Roden. ‘Een prachtige locatie die een en al fiets ademt’, volgens Kalfsbeek. Zaterdag 11 juli om 19:00 uur start de live uitzending op het YouTube kanaal en de Facebookpagina van de Vereniging voor Volksvermaken Roden en is de liveshow op televisie te zien op Omroep Zulthe. Meer informatie over de live uitzending en over deelname aan LUS1.0 en de Virtuele Lus staat op Volksvermaken.nl/de-lus-van-roden-live.

X